Anders, berätta lite om dig själv och din bakgrund.
Jag heter Anders och är 43 år gammal. Jag bor i Smedjebacken i Dalarna och har varit skogsentreprenör sedan -91. Idag har jag 4 grupper igång på AEB Logging AB.

Ni verkar vara ett stort företag med flertalet maskiner och anställda, är det krångligt att hålla ihop allt?
Nä inte ett dugg, vi har så duktigt folk så de sköter sig själva. I skogen har vi relativt få kunder, men vi arbetar också inom flera andra områden så alla är utspridda och gör sin grej riktigt bra.


Vad är den största barriären med ditt arbete?  
Det beror på vilket arbete du menar, vi kör ju grävmaskin, lastbil och skördare på AEB. Skogen har ganska dålig ekonomi så man måste se sig om efter andra ben att stå på. Det är inte så attraktivt att hålla på med skog längre, man får göra mycket gratis och marginalerna är inte de bästa. Det är helt enkelt en turbulent bransch, vilket är synd för det är ett trivsamt jobb.

Vad tror du är den största utmaningen för branschen i framtiden?
Den största utmaningen är att få tag i folk som vill hålla på med skog på lång sikt. Idag ska en skördarförare kunna enormt mycket; du ska inte bara kunna hålla högt tempo och reparera eventuella fel på maskiner, men även kunna en del inom ekonomi och biologi relaterat till ditt arbete. Det ställs otroligt höga krav på skördarförare trots att det inte är ett högavlönat yrke, vilket jag tror skrämmer bort många unga idag.

Hur ser framtiden ut för unga som är intresserade att jobba inom skog?
Det positiva är ju att det finns många entusiastiska ungdomar som vill engagera sig inom skog. Skogsbranschen behöver ju folk men tyvärr har de inte råd att anställa oerfarna chaufförer. Företagen har varken råd eller motivation att lära upp nya chaufförer eftersom det innebär alltför höga kostnader idag. Skogsorganisationerna måste höja lönen ganska mycket för att locka folk, att höja med bara några procent räcker inte längre. Det är en tuff tid skogsbruket går till mötes!

 AEB Logging verkar ha en tydlig närvaro på sociala medier såsom Facebook, vad ser du för värde i det?

Det är mest för skojs skull!

4 snabba med Anders:

Grävmaskin eller Skördare? Skördare

Mössa eller Keps? Keps

Solsemester eller Skidsemester? Solsemester

Facebook eller Youtube? Facebook