Anton Thelin


Varför valde du att jobba inom skog?
När jag var yngre lyckades jag få jag praktik inom skogen och fick möjligheten att testa på lite olika grejer som jag tyckte var roliga. Efter det var jag fast i branschen och så fort jag tog gymnasieexamen började jag jobba på riktigt. År 2014 startade jag mitt egna företag och idag har jag totalt 5 anställda, där vi alla turas om att jobba i skift.

Hur ser din vanliga arbetsdag ut?
Normalt sett börjar jag dagarna kl 06 på morgonen och börjar med att avverka tills jag byter av med en annan kollega, vilket brukar ske runt kl 14. Efter det passet hänger jag ofta kvar på jobbet och håller på med andra grejer, så jag brukar inte komma hem förrän senare på kvällen. Det är långa dagar som gäller, man har ju att göra men det funkar utmärkt för mig.

Vad betyder jobbet för dig?
För mig är det här en livsstil. Jag gillar att vara ute och trivs med att jobba ensam. Dessutom är jobbet en plats där jag får vara kreativ och fila på min problemlösningsförmåga. Det är ett varierande och roligt arbete, samtidigt som det är viktigt att tjäna pengar. Som egen företagare måste jag även fokusera på att hålla företaget i rullning så det är lönsamt. Vi är ju inte här för att enbart ha kul, men såklart också för att tjäna pengar.

Vad är den största utmaningen?
Det är ju ingen nyhet att vi har brist på kompetens inom branschen och dessutom är det inte lika många som sysslar med skog nere i Skåne som i Norrland. Trots detta har jag lyckats samla ihop ett riktigt duktig gäng arbetskollegor där den yngsta är 18 år och den äldsta 68 år, så vi har ett bra spann. Jag försöker även ta in alla praktikanter som söker sig till oss och även fast det tar tid att lära upp dem, så tror jag att det är det enda sättet att hitta de äkta guldkornen bland de unga. Det viktigaste är att de har viljan att lära sig, då går upplärningen mycket snabbare.

Vad är det roligaste med att vara egen företagare?
Ingen dag är den andra lik. Ärligt talat hade jag nog tröttnat på mitt jobb om jag bara körde maskin dag ut och dag in. Som egen företagare får jag kombinera många olika arbetsuppgifter vilket gör mitt jobb väldigt varierande. Det är roligt att blanda administrativt arbete med det praktiska!