Gunnar Wikberg

Vem är Gunnar Wikberg?

Jag har hållit på med skogsbruk under en lång tid och varit huggare sedan 1976 i samband med att jag gick ut skolan i Arvidsjaur. 1988 köpte jag min första begagnade skördare. Jag började med att hugga mycket trädelar som var nytt på den tiden men har försvunnit nu. Jag började som entreprenör 1984 och startade då mitt företag Gunnar Wikberg Skogsentreprenad AB.

Hur kom du först i kontakt med Sustainalube?

Den initiala kontakten var genom Sveaskogs avverkningsledare som hörde av sig till mig angående testning av sågkedjevätskan. Detta var ungefär för drygt ett år sedan, under hösten 2016. Vi körde med produkten ett tag, sedan försvann det, men när Ulf Sandström kom med i bilden då drog han på och vi började använda sågkedjevätskan igen. Ulf och jag har känt vara sedan urminnes tider och har även jobbat tillsammans, så jag tvekade inte en sekund när han rekommenderade smörjmedlet.

Du var ju en av våra allra första testpiloter för sågkedjevätskan. Har du noterat några märkbara förändringar i produkten sedan allt började?

Jo visst har jag det. Jag har märkt en förbättring gällande produktens kvalitet som nu håller sig på en högre nivå. Smörjmedlet presterar även väldigt bra i kyla vilket är en stor fördel när man avverkar skog här uppe i norr.

Hur skiljer sig sågkedjevätskan från allt annat du testat?

Den största skillnaden är att allt hålls mycket renare, det är väldigt enkelt och smidigt att handskas med produkten. I andra fall brukar det bildas en svart oljebeläggning på bland annat aggregatet, vilket är väldigt svårt att få bort. Jag brukar vara tvungen att använda mig av det kraftigaste medlet för att göra rent beläggningen, men tack vare Sustainalubes sågkedjevätska slipper jag allt sådant idag. Nu håller sig maskinerna mycket renare och den smuts som faktiskt uppstår i samband med användning kan jag enkelt få bort med varmt vatten och lite diskmedel. Jag slipper också få olja på kläderna och händerna, vilket ger mig mycket värde.

Vilka viktiga fördelar ser du hos Sustainalubes smörjmedel?

Som mark- och skogsägare är det såklart ett plus att produkten är helt giftfri och miljövänlig. Ibland händer det att man spiller oljan på marken och sågkedjevätskan löser då upp sig och försvinner in i snön, utan att varken natur eller människa tar skada. Hade samma sak hänt med en vanlig olja hade marken fått ta mycket mer stryk av en sådan händelse. Det känns också bra att vi kan visa externa parter att sågkedjevätskan som vi använder är helt vattenlöslig. Den miljömässiga biten är väldigt viktig i detta sammanhang och fortsätter att bli alltmer viktigt för varje dag som går.

Prismässigt så ligger Sustainalubes produkter rätt i förhållande till de andra oljorna ute på marknaden. Så detta ser jag också som en bidragande faktor till varför man ska välja Sustainalubes sågkedjevätska.

Skulle du rekommendera Sustainalubes produkter till andra inom
branschen?

Utan tvekan!