Theodor Bengtsson


Hej Theo, vem är du?
Mitt namn är Theodor Bengtsson och jag bor i Horndal tillsammans med min sambo och mina två barn. Min far var också skogsentreprenör och därför kändes det naturligt för mig att börja köra maskiner efter jag avslutade gymnasiet. År 2004-2005 startade jag eget företag eftersom min far gick i pension. Idag har jag 4 anställda och vi äger 2 skördare samt 2 skotare. Arbetet håller oss sysselsatta!

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för just dig?
Jag är ganska noga med att försöka hålla mig och mina anställda till vanliga 40-timmars arbetsveckor. I normala fall börjar jag jobbet klockan 06 och kör på till ungefär 15. Det blir ofta 9-timmars arbetsdagar, men då kan jag låta mig själv ta ledigt vissa fredagar med gott samvete. Är det en fin dag så kan det hända att jag sticker ut och jagar istället!


Vad är den största utmaningen i ditt arbete?
Den största utmaningen är väl egentligen att hålla företaget i rullning. Som för många andra i branschen har vi det periodvis kämpigt, man får inte alltid de bästa ersättningarna för det jobb man utför. En annan utmaning är att det är svårt att hitta folk med rätt kompetens, vi har helt enkelt inte råd att anställa nyexaminerade. Tyvärr är toleransen för att inte vara 100% produktiv låg eftersom våra marginaler inte är som önskat.

Vad är då det allra roligaste med att vara skogsentreprenör?
Det finns ju fördelar och nackdelar med alla slags jobb, men i grund och botten så tycker jag ju att jag har världens roligaste arbete! Ingen dag är den allra lik, det är mycket variation i det man både ser och gör. Jag är ju inte förtjust i allt pappersarbete som eget företagande medför, däremot älskar jag att vara ute i naturen och köra maskiner.

Vad tror du är viktigt att tänka på om man vill arbeta inom branschen?
Alltså man måste ju nästan vara bohem! För att trivas som skogsentreprenör får man inte vara rädd för att vara ensam, tvärtom bör man njuta av ensamheten. Det är verkligen ett speciellt arbete, telefonen och headsetet blir ens bästa vän. För mig är det egentligen inget jobb, snarare en livsstil.


Vad tror du om framtiden inom svensk skog?
Ganska snart står vi vid ett vägskäl. Hela branschen håller på att ändras och det är dags för uppdragsgivare att bestämma sig. Maskinerna måste gå i 2-3 skift om dagen för att det ska löna sig och idag finns inte den personalen. Det blir allt svårare att hitta arbetare som är villiga att jobba kvällstid, speciellt bland de unga. Jag tror att vi är den sista generationen som är beredda att jobba på det här viset. Jag tror att saker och ting måste ändras för att hålla alla nöjda inom branschen i framtiden.