Månadens Skogsentreprenör: Viggo Mortensen

Hej Viggo, vem är du?

Mitt namn är Viggo Mortensen och bor i Jyderup i Danmark. Idag driver jag ett eget företag och är ordförande för den danska skogsentreprenörsföreningen. Resan tog väl fart 1979 när jag började jobba som skogsarbetare. 1987 bestämde jag mig för att starta eget, men då visste jag inte så mycket om den ekonomiska aspekten av att driva ett företag. 1990 tog jag ett uppdrag i Tyskland eftersom en stor storm hade vält massa träd. Jag och en anställd avverkade skog i cirka 2,5 månad mellan Frankfurt och Luxemburg. Tyvärr blev vi lurade och fick väldigt lite betalt av det uppdraget, vilket resulterade i att företaget gick i konkurs. 2002 påbörjade jag en utbildning som gav mig grunder i ekonomi och efter det fick jag en mycket större förståelse för hur man driver ett företag. Idag samarbetar jag med en kompis som har beståndsgående gallringsskördare och vi har hur mycket jobb som helst. Nu väntar jag bara på pensionen!

 

Hur kommer det sig att du arbetar inom skog?

Tillfällighet! Efter jag avslutade gymnasieskolan började jag arbeta inom lantbruk. Min äldre syster satt på kontoret inom skogsfastighet och tipsade mig om jobb som fanns ute, men på den tiden visste jag ingenting om skogen. Trots det blev jag anställd och fick arbeta med lite allt möjligt så som plantering och gallring med motorsåg. Jag fick fortsätta arbeta efter en testperiod på 3 månader och nu är jag här idag.

 

Hur ser en vanlig arbetsdag ut på den danska gården?

Jag har svårt att jobba i mörkret så försöker undvika det. Jag arbetar därför alltid under dagtid i ungefär 6 timmar, då jag utöver det har ungefär 1 timmes bilresa att ta mig till och från min arbetsplats. Jag har betalat av min skördare så mer än så behöver jag inte arbeta i nuläget, så det känns lagom. Vi danska skogsentreprenörer får ju lite bättre betalt än de svenska, så ibland ser jag en och annan skåning avverka här i Danmark.

 

Vad är det allra roligaste med ditt jobb?

Det allra roligaste är att jag får vara självständig. Jag har friheten att planera mina arbetstider helt själv vilket jag tycker är en stor fördel. Det tar ju mellan 1-2 år att lära upp en ny förare så det blir snabbt väldigt dyrt. Jag är också mer produktiv när jag jobbar själv och därför blir det också billigare för mig att jobba på egen hand.

 

Vad är den största utmaningen för dig som skogsentreprenör?

Tro det eller ej, men vädret är nog min största utmaning! Klimatet här i Danmark skiftar mycket. Under den senaste tiden har det varit väldigt blött ute, så blött att jag under vissa dagar har jag varit tvungen att stanna hemma. Det blir jobbigt att planera mina arbetstimmar när vädret är så osäkert. Jag hoppas på en torr sommar till nästa år så att jag kan få mycket gjort.

 

Viggos TOPP 3 GULDPLATSER att besöka i Danmark:

 • Tivoli i centrala Köpenhamn
  – en rolig upplevelse oavsett ålder.
   
 • Legoland i Billund
  – i synnerhet om man har små barn.

 • Slott och Herrgårdar
  – i Danmark finns många sevärdheter man kan besöka.
DSC04728